×

Regulile certificatului energetic in alte tari

Certificatul de performanta energetica nu mai reprezinta o notiune straina pentru oamenii din Europa, nici macar pentru cei din Romania. Acest document s-a vrut a fi un pas inovativ in a incuraja oamenii sa imbunatateasca eficienta energetica a cladirilor, scopul final fiind acela de scadere a amprentei de dioxid de carbon. Incepand cu 20 iulie 2013, obligativitatea acestui document a fost introdusa si in Romania (dupa o lunga tergiversare, din 2011), ca) urmare a cerintelor UE aplicabile membrilor sai.

In Europa, un certificat energetic este de doua feluri: domestic si comercial. Inainte de a construi o cladire, proprietarii trebuie sa obtina un certificat comercial. Intrucat numele ofera doar o idee despre sensul certificatelor energetice, sa dezvoltam putin despre ele: acest document masoara si atesta eficienta energetica a unei cladiri. In continuare, vom discuta cateva dintre lucrurile importante si esentiale referitoare la certificatele de performanta energetica.

Inainte de a cumpara, vinde sau inchiria o cladire, iata cateva cerinte si formalitati ce trebuie indeplinite, legate de certificatul energetic. Conceptul a fost introdus in 2007, si, fie ca este comercial sau domestic, certificatul poate fi emis doar de catre un auditor energetic atestat, iar valabilitatea lui se intinde pe  10 ani de la data emiterii ne spun cei de la www.certificatenergetic247.net. Specialistul in audit energetic incadreaza eficienta cladirii pe o scara de la A la G, unde litera A desemneaza cladirile cele mai eficiente.

Notarea continua apoi cu litere de la B pana la G. Aceste note sunt similare cu cele acordate pentru electrocasnice . Poate ati observat astfel de note atunci cand sunteti in cautarea unui frigider nou sau masini de spalat. Asa cum cineva prefera sa cumpere cele din clasa A, punctajul certificatului ofera sansa cladirii dvs sa fie preferata pentru vanzare, cumparare, inchiriere, etc.

Scopul principal al emiterii si introducerii certificatelor de performanta energetice a fost incurajarea populatiei sa imbunatateasca eficienta energetica a cladirii in care locuiesc. Aceasta imbunatatire ajuta mai departe in reducerea emisiilor de carbon. Pentru a imbunatati nota primita de un imobil, auditorul energetic va face cateva sugestii. Acestea pot include schimbarea sursei de energie cu panouri solare . De exemplu, puteti trece la folosirea panourilor solare pentru incalzirea apei, puteti folosi CFL-uri in locul becurilor normale si asa mai departe.

Certificatele rezidentiale in Europa

  • sunt obligatorii prin lege pentru case cumparate, vandute sau inchiriate;
  • certificatul este valabil pe zece ani si reutilizabil in acest timp;
  • CPE trebuie sa fie puse la dispozitia aplicantilor;
  • o copie gratuita trebuie furnizata chiriasului inainte ca acesta sa se mute.

Certificatele comerciale in Europa

  • cladirile non rezidentiale au nevoie in general de certificate energetic comercial atunci cand sunt construite, vandute sau inchiriate;
  • sunt similare certificatelor domestice;
  • cladirile dintr-un anumit criteriu necesita de asemenea un CAE ( certificate de afisare a energiei).

In aceasta noua era a constientizarii energiei, majoritatea oamenilor pot vedea si aprecia cat de importante sunt aceste certificate de performanta energetica si rolul pe care acestea il vor juca in viitorul tuturor cladirilor, atat in sectorul rezidential, cat si comercial.

Deci fie ca vindeti sau cumparati o proprietate in viitorul apropiat sau nu, este crucial sa aveti toate informatiile necesare cu privire la un certificat energetic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *